Friday, June 15, 2012

Jagalah solat, maka kamu akan selamat..
Salam Bulan Jun :)

Sebuah artikel untuk adik2 Kelab Remaja ISMA Johor yang disayangi..

Jagalah Allah, Allah akan menjaga kamu..
Jagalah solat, maka kamu akan selamat..
Allah bersama kamu.. sentiasa..

  ---------------------------------------------------------

Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Al Masjidil Haram (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. (Al Isra’ : 1)
 
Peristiwa Isra’ Mikraj yang berlaku kepada Baginda Nabi Muhammad s.a.w adalah satu peristiwa yang sangat penting kepada kita sebagai umat Islam. Adakah kita masih ingat? Adakah kita tahu apa itu Isra’ Mikraj ?.. Dimana ia berlaku? Apa pentingnya ia kepada kita ?

Ataukah kita masih leka dengan buaian keseronokan ? Sehingga terlupa oh ada peristiwa inikah dahulu ?

Solat tiang agama

Wahai adik-adik akak sekalian,

Ketahuilah, kisah Isra’ Mikraj itu adalah satu kisah tentang pensyariatan solat. Dimana pada ketika Nabi dibawa ke Sidratul Muntaha, solat kita adalah 50 waktu, dan ia telah dikurang-kurangkan menjadi 5 waktu. Tetapi 5 waktu ini, adakah adik-adik akak ni sempurnakan dengan baik?.. Adakah awal waktu?.. Ataukah kita leka melayan Facebook sehingga terlupa akan solat?.. Agaknya kalau 50 waktu dulu masih ada, agak-agak sanggupkah kita nak melaksanakan 50 waktu tersebut?, sedang 5 waktu ini pun masih lagi kita terkail-kial melaksanakannya..

Wahai adikku,

Solat itu adalah sesuatu yang sangat penting. Ianya diibaratkan sebagai tiang .. Runtuh tiang runtuhlah rumah.. Runtuh tiang maka runtuhlah agama kita. Tidak solat (tiang), maka runtuhlah agama dalam diri kita.

'Dirikanlah sembahyang. Sesungguhnya sembahyang itu dapat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar. (al-Ankabut: 54)

Sebab itu Allah mengingatkan kita, sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan keji dan mungkar. Jika tidak solat, mudah-mudah saja kita melanggar larangan Allah.. Mudah-mudah saja kita lupa akan Allah. Ingatlah, jika kita lupa Allah, Allah akan lupakan kita. Jika Allah lupakan kita maka kita ini akan menjadi orang yang paling rugi didunia.

Sebab itu kita lihat, ada sahabat-sahabat kita hanya Islam pada IC, tetapi hilang jati diri. Aurat entah kemana, akhlak hilang kemana. Hidupnya seperti tiada agama. Jika diselidik-selidik, oh Islam rupa-rupanya. Bila diselidik-selidik lagi, oh solatnya tidak didirikan. Begitulah kehidupan jika ‘tiang’ agama tidak didirikan. Agamanya runtuh sama sekali. Kehidupannya sepertinya tiada arah tujuan. Melayang-layang tanpa ikatan, ibarat layang-layang tiada tali. Menerawang ia entah kemana. 
 
Apakah itu yang kita mahukan ??

Palestin adalah bumi barokahPeristiwa Isra’ Mikraj ini juga membawa kita kepada 1 negeri yang mana mungkin kita tak tahu pun. Kita tak tahu pun apa yang terjadi disana. Padahal ia adalah negeri yang paling penting untuk umat Islam seluruh dunia. Ia itulah yang dinamakan Palestin. Disanalah terletaknya Masjid Al Aqsa yang Allah telah berkahi sekelilingnya.

Disinilah terjadinya transit Baginda Nabi s.a.w apabila Baginda s.a.w menjadi imam kepada seluruh para Nabi. Disinilah terjadinya peristiwa Isra’ sebelum Baginda Nabi s.a.w di Mikrajkan ke Sidratul Muntaha. DIsinilah kiblat pertama kita umat Islam. Disinilah segala-galanya bermula.

Tetapi, apa yang telah terjadi dengan bumi barokah ini?.. Apa yang berlaku dengan Masjid Al Aqsa ini?.. Apa yang melanda sahabat-sahabat kita yang sebaya dengan kita dibumi Palestin sana??

Adakah kamu tahu wahai adikku?

Masjid kita dinodai kesuciannya, tanah kita sedikit demi sedikit dirampas, sahabat-sahabat kita kehilangan kasih sayang ibu bapa mereka, satu persatu mereka dibunuh.

Apakah kamu sedar adikku?

Kita disini selesa dengan PS3, iphone4, Blackberry, Golden Screen Cinema, Mentor, Akademi Fantasia dan lain-lain lagi. Tetapi sahabat-sahabat kita disana tidak merasai semua itu. Kehidupan mereka memang disibukkan dengan Al Quran, tiada masa untuk terlalu berseronok. Mereka sentiasa solat berjamaah. Mereka tahu mereka itu adalah pewaris negeri. Merekalah yang akan menyelamatkan negeri mereka daripada dirampas oleh Israel.

Tetapi kita disini cukup selesa dengan kehidupan. Tak ada perang tembak-tembak, tak ada kereta kebal disana-sini, tidak ada jet pejuang melintas dikepala, tetapi kita cuai, tidak ikut perintah Allah!. Suruh solat 5 waktu kadang kala tak buat, suruh tutup aurat malah makin dibuka-buka, apakah kita ini inginkan kehidupan seperti di Palestin mungkin ??.. Kemana syukur kamu telah pergi?

Kaitan Solat & Masjid Al Aqsa


Begitulah kisahnya.. Apabila peristiwa Isra’ Mikraj itu kita kenang kembali. Rupa-rupanya ia sarat dengan pengajaran. Bagaimana Allah mensyariatkan solat pada peristiwa Isra’ Mikraj ini dan pada zaman hampir kiamat ini, Al Aqsa kita hampir hilang dari pandangan.

Adikku,

Perkara penting yang akak suka tekankan kepada adik-adik akak adalah, jaga dan jagalah solat. Solat itu saja yang akan melindungi kamu dari segala kekacauan dunia. Selamatkan diri kita dari keseronokkan terlampau. Bukan akak katakan kita tidak boleh berseronok. Berseronoklah kamu wahai adikku, berseronok kamu mengikut umur kamu itu. Tetapi ingatlah, seronok kita biarlah masih dilandasan agama, seronok kita biarlah Allah redha, seronok kita biarlah mengikut acuan agama. Ya benar, kita ada batas-batasnya. Batas-batas itu yang akan menyelamatkan kamu. Batas-batas itu yang akan memudahkan kamu memahami akan kehendak agama ini.. Dari situ kamu akan memahami akan kepentingan tanah milik kita iaitulah bumi Palestin.

Dari solat itu akan melahirkan kamu seorang remaja yang kuat jiwanya. Dari solat itu yang akan membentuk kamu mejadi muslim yang baik. Dari solat itu kamu akan berjaya dunia akhirat. Dari solat itu kamu akan menyelamatkan agama, bangsa dan negara dari kekacauan musuh kita.

Siapa lagi yang akan mewarisi bumi ini. Siapa lagi yang akan menyelamatkan negara ini. Siapa lagi yang akan berjuang untuk Islam ini. Siapa lagi yang akan membela bumi Palestin yang kita cintai. Jika bukan kamu adik-adikku.

“Jika kamu ingin melihat sesebuah negara itu 20 tahun akan datang, maka lihatlah para remajanya pada masa sekarang” 

No comments:

Related Posts with Thumbnails