Monday, January 3, 2011

Apabila perasaan takut datang..






 Assalammualaikum..

Kawan2..

“kullu nafsin zaa ikatul maut”
setiap jiwa itu pasti akan merasai mati

Tiba2 ada orang sampaikan..
“Sifulan meninggal dunia sebab serangan jantung..”
“Eh baru jumpa semalam”
“Eh baru borak2 minum kopi sama2 2 hari lepas”
“Eh arwah muda lagi”
“Eh..”
Eh..
Eh…

Yang sudah meninggal dunia tetap akan pergi..
Yang kita ni… adakah masih nak main2 lagi..?
Bila lagi nak bertaubat ni??
Bila lagi nak perbanyakkan amal?
Bila?
Bila?
Bila?
Tak takut ke?
Jadikan itu sebagai pengajaran untuk kita muhasabahkan diri kita ni..
Setakat mana amalan kita ni..

Kita tak tahu ajal kita,
Entah kejap lagi ke?
Entah2 lepas update blog ke..
Entah2 lepas baca entri ni ke..
Entah2 dating dengan mak we yang tak sah tu ke..
Alih2 dipanggil Allah

Tiba2 jatuh terantuk bucu meja, meninggal..
Tiba2 jatuh kat bilik air, sesak nafas, meninggal..
Tiba2 bawa kete punya la cermat, lori dari depan pula terbabas langgar kereta kita, meninggal..
Tiba2 batuk sikit2, sakit dada, meninggal..
Haih.. padahal muda lagi…

Mustahil ke??? Mustahil ke?? Mustahil ke kalau Allah nak ambil nyawa kita ni bila2 masa..
Mustahil ke..??
Tak mustahil laaa..
Tak terfikir ke..??
Tak takut ke..??
Saat dipanggil Allah, kita dalam keadaan bermaksiat..
Solat 5 waktu tak cukup..
Menutup aurat tidak sempurna
Puasa tak tunaikan..
Dating dengan mereka yang tidak sah halal tarafnya..
Tidak takutkah??
Nauzubillah..

“Orang yang pandai itu, adalah orang yang banyak mengingati mati”

“innalillahi wa inna ilaihi raa ji uun”.



6 comments:

JIJI YU said...

suke entry ni..

anazahra said...

JIJI YU :

Terima kasih..
semoga ada manfaat...
bersama muhasabah diri kembali..

manna_salwa said...

salam, alhmdulillh.. syukran ats perkongsian ni..

maCy said...

syukran 4 d sharing :)

anazahra said...

manna_salwa :

Alhamdulillah..
semoga kita sentiasa update iman kita.. tidak tahu mati itu bila.. maka mari kita bersama2 bersedia..

maCy :

Afwan maCy..
moga ada manfaat buat diri dan semua.. insyaAllah..

Mahfuzah Husna Zulkifli said...

Salam. Setuju sgt2. Dlm tempoh 2 minggu tahun lepas, hampir 6 kenalan terdekat dijemput Allah. Terasa bahang sakaratulmaut pada diri ni. Harap dimatikan dalam keadaan beriman :)

Related Posts with Thumbnails