Tuesday, May 17, 2011

Tidak inginkah kita seperti Zainab Al Ghazali...Dialog Zainab Al Ghazali dengan suaminya

Zainab Al Ghazali:
Ketika kita sepakat untuk menikah dahulu, ingatkah kau akan apa yang aku katakan kepadamu tempoh hari?

Suami:
Tentu aku ingat, kau ajukan suatu syarat. Tetapi masalahnya sekarang aku khuatir atas keselamatanmu, sebab sekarang kau sedang berhadapan dengan sizalim itu (Jamal ‘Abdun Nasr).

Zainab Al Ghazali:
Aku masih ingat benar apa yang kuucapkan kepadamu, iaitu:

Kau sebagai calon suamiku harus tahu bahawa aku memikul sesuatu sepanjang hidupku. Kerana kau sudah menyatakan persetujuan untuk menikahiku, maka wajiblah aku untuk mengungkapkan kepadamu dengan harapan agar kau tidak akan bertanya lagi tentang hal itu.

Tanggungjawab berat yang kupikul sekarang adalah kedudukanku selaku Ketua Umum Jama’ah Assayyidat Al-Muslimat. Dan aku tidak akan melangkah mundur atau keluar dari garis perjuangan ini. Aku yakin bahawa memang suatu waktu aku akan jauh melangkah di medan da’wah sehingga akan terasa bertentangan dengan kepentingan peribadimu dan kepentingan perniagaanmu bahkan dengan kepentingan kehidupan suami isteri. Dan apabila yang demikian itu sudah sampai pada posisi sebagai penghalang da’wah dan rintangan untuk mendirikan Negara Islam, nampaknya jalan kita sudah menjadi saling bersimpangan.

Pada waktu itu kau menundukkan kepalamu ke tanah. Ketika aku angkat mukamu , aku lihat air matamu tertahan pada kelopak matamu. Lalu kau berkata,
“ Mintalah apa saja yang kau kehendaki!”.

Namun aku tidak minta apa pun darimu, tidak juga mas kahwin yang biasa diminta calon isteri dari calon suami. Lalu kau berjanji bahawa kau tidak akan melarang aku untuk menunaikan tugas di jalan Allah….

Aku sudah bertekad akan mengesampingkan masalah perkahwinan dari hidupku, agar aku dapat memusatkan perhatian sepenuhnya ke bidang da’wah. Dan kini bukanlah maksudku untuk meminta kau turut serta dalam jihadku ini, melainkan adalah hakku kiranya untuk meminta syarat darimu agar kau tidak melarangku berjihad di jalan Allah. Dan apabila tanggungjawab meletakkan aku di barisan hadapan para mujahiddin, janganlah engkau bertanya kepadaku apa yang aku lakukan.

Hendaknya antara kita dibina rasa saling percaya. Relakanlah isterimu ini yang sudah menyerahkan dirinya untuk jihad fisabilillah dan demi berdirinya Negara Islam yang sudah menjadi tekadku sejak berusia 18 tahun. Apabila kepentingan perkahwinan berseberangan dengan kepentingan da’wah kepada Allah, maka perkahwinan akan berhenti dan kepentingan da’wah akan terus berlanjut dalam semua kegiatan dan kehadiranku…” Apakah kau masih ingat?

Suami:
Ya.

Zainab Al Ghazali:
Kini aku mohon agar kau memenuhi janjimu itu. Jangan bertanya aku bertemu dengan siapa. Dan aku memohon dari Allah agar pahala jihad ini dibahagi antara kita berdua bila Dia berkenan menerima baik ‘amalku ini.Aku menyedari bahawa memang hakmulah untuk memberikan perintah kepadaku untuk aku patuhi. Akan tetapi Allah swt dalam diriku lebih besar dari diri kita dan panggilanNya terasa lebih agung.

----------------------------------------------------------------------------------

SubhanaAllah..

Ukhti..

Mampukah kita menjadi seperti Zainab Al Ghazali ini.. Tidak inginkah kita untuk menjadi sepertinya.. Yang menyerahkan segala2nya kerana dakwah.. Tidak berangan2kah kita bila kita sudah berzauj nanti, kita menjadi seperti dia?

Akhi,

Tidakkah kau ingin memiliki zaujah sepertinya.. Yang sentiasa bersama2mu di medan ini.. Yang memberikan pahala lebih kepadamu?

Saudaraku,

Kita mungkin bukan seperti mereka, tetapi kita boleh berusaha untuk menjadi seperti mereka.. Kita mungkin tidak mampu menjadi seperti Zainab itu.. Yang diseksa, yang diherdik.. Sungguh luar biasa pengorbanan dia.. Kita mungkin tidak mampu menjadi seperti suami Zainab, yang merelakan isterinya berjuang seperti itu.. Tetapi kita boleh meniru sedikit sifat itu.. Apakah ada beza antara kita dengannya?.. Tidak ada beza.. Bezanya cuma suasana ketika itu. Zainab Al Ghazali itu berada dipemerintahan Jamal Abdun Nasr sedang kita berada di zaman uncle Najib yang jauh lebih baik daripada Jamal Abdun Nasr ..

Saudaraku,

Marilah kita bersungguh2 di atas jalan ini.. Diwaktu bujang, atau diwaktu sudah menikah... Hanya sedikit orang yang faham seperti kita.. Jika kita tidak bersungguh, siapa lagi yang akan perbuat... Paksakan diri,jauhkan diri.. Janganlah kita berbuat alasan yang tidak2..

Kepada yang bujang seperti diriku :) .. aku menasihati diriku dan diri kamu wahai saudara2ku.. Sebelum menikah ini, all outlah segala2nya.. Lepaskanlah penatmu itu diatas jalan ini.. Jadikanlah itu sebagai latihan kita, moga2 apabila sudah menikah nanti.. Semangatmu masih lagi membara seperti sebelum menikah..

Kepada yang sudah menikah.. Teruskanlah perjuanganmu suami isteri.. Teruslah melaju dengan pantas.. Kerana kamu berdua sudah ada yang saling menguatkan.. Patutkah jika kita terus melemah sedang kita ada insan yang kita sayangi bersama2 dijalan ini...

Teruslah melaju wahai sahabat2ku.. Tidak kira kamu diposisi mana.. Kuatkan iman, kuatkan amal.. Kejayaan bersama kita.. InsyaAllah..

Anazahra

. Untuk 'Muhammad'ku - berjanjilah bahawa kau tidak akan melarang aku untuk menunaikan tugas di jalan Allah. Berjanjilah bahawa, kita akan ketepikan hal2 yang lain, yang tidak penting, jika terdapat hal dakwah pada waktu itu.. Aku bermohon kepada Allah agar pahala jihad ini dibahagi antara kita berdua bila dia berkenan menerima amal2ku ini..

. Kawan2.. jangan fikir bukan2 ok...
. Acceli, nama mak saya Zainab, tapi bukan Al Ghazali laaa..No comments:

Related Posts with Thumbnails